13.11.11

Σχέσεις υπό την επήρεια οικονομικής κρίσης




Η οικονομική κρίση δεν πλήττει μόνο την τσέπη μας αλλά και την σχέση μας. Οι γάμοι και οι σχέσεις λυγίζουν υπό το άγχος της αβεβαιότητας και της αγχωτικής οικονομικής συγκυρίας.
Τα χρήματα είναι ένα ευαίσθητο και περίπλοκο ζήτημα για πολλά ζευγάρια. Ζητήματα εξουσίας μπορούν εύκολα να οδηγήσουν τα ζευγάρια συχνά σε διαμάχες πέρα από τα οικονομικά. Διαβάστε τρία βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τη σχέση σας να επιβιώσει από την οικονομική κρίση.

1. Βάλτε προτεραιότητα στη σχέση σας
Είναι σύνηθες να μην επικεντρωνόμαστε στη σχέση μας κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης οικονομικής περιόδου (ή κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε αγχωτικής περιόδου). Πολλά αγαπημένα ζευγάρια χάνουν το δρόμο τους, όταν οι ανησυχίες για την οικονομική τους ασφάλεια και τα χρήματα αρχίζουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχέση.
Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο αυτό είναι σημαντικό για την υγεία του γάμου ή της σχέσης σας. Με λίγο προγραμματισμό εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε να δημιουργήσετε στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας οπού θα σκέφτεστε ο ένας τον άλλον και τα καλά της σχέσης σας.
Θυμηθείτε ότι, εάν είστε ανήσυχοι για τα χρήματα ή / και την ασφάλεια της εργασίας σας, θα χρειαστεί προσπάθεια και πρακτική για να είστε πλήρως παρόντες με το σύζυγο ή το σύντροφό σας σε αυτές τις στιγμές.

2. Αναγνωρίστε και αποδεχθείτε την αλλαγή των ρόλων
Όλοι παίζουμε διαφορετικούς ρόλους στις σχέσεις μας (και στη ζωή μας).
Συχνά οι αλλαγές στο οικογενειακό εισόδημα επιφέρουν αλλαγές στους ρόλους του ζευγαριού. Ο άλλοτε κουβαλητής του σπιτιού τώρα μπορεί να είναι άνεργος ή να χρειάζεται, λόγω μείωσης μισθού, να κάνει δύο δουλειές αντί για μια ενώ εκείνος που κρατούσε τα παιδιά στο σπίτι να αναγκαστεί να ψάξει για δουλειά. Αυτό και μόνο μπορεί να κλονίσει τη σχέση μας αλλά και εμάς του ίδιους.
Μοιραστείτε τις αγωνίες σας με το σύζυγο / σύντροφό σας, εάν έχετε δυσκολία στην μετάβαση ενός νέου και ανεπιθύμητου ρόλου στη ζωή σας. Το να μοιράζεσαι είναι ιδιαιτέρως αγχολυτικό.

3. Βρείτε νέους τρόπους για να απολαύσετε ο ένας τον άλλο
Το εισόδημα και οι οικονομικοί πόροι μπορούν να αλλάξουν δραστικά κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης-ή μπορεί να ζείτε με τη χρόνια ανησυχία ότι τα οικονομικά σας μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Χρήματα που διαθέτατε κάποτε σε διακοπές, φαγητό έξω, δώρα και άλλες δραστηριότητες αναψυχής μπορεί ξαφνικά  να χρειαστεί  να κοπούν.
Η πρόκληση είναι για εσάς και το σύντροφό σας να αναζητήσετε νέους τρόπους για να συνδεθείτε και να απολαύσετε ο ένας τον άλλο χωρίς τους περιορισμούς των  οικονομικών σας. Θα πρέπει να υιοθετήσετε μια νέα νοοτροπία για να συμβεί αυτό κάνοντας θυσίες. Αρκεί να σκεφτείτε πως μπορεί να ζει και να έχει σχέσεις ένας φτωχός καλλιτέχνης ή ένας φοιτητής πανεπιστημίου. Αναθερμάνετε τη σχέση σας κρατώντας τα χέρια σας καθώς περπατάτε, κάνοντας μεγάλες βόλτες στη φύση, βλέποντας ταινίες, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια (ναι, δεν είναι μόνο για παιδιά), πηγαίνοντας για πικ νικ κά.

Θυμηθείτε:
Συχνά ένας γάμος ή μια σχέση δεν χαλάει από το ίδιο το στρες, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο εσείς και ο σύντροφός σας αντιμετωπίζετε το άγχος.

Οι γάμοι και οι σχέσεις είναι πολύ ευάλωτοι κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής οικονομικής συγκυρίας. Μάθετε πώς να προστατεύσετε το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο σας: Τη σχέση σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου