18.11.11

Αρνητική Σκέψη




Στο coaching αλλά και στην καθημερινότητά μας συχνά λέμε και ακούμε: «μην κάνεις αρνητικές σκέψεις!». Μερικές φορές ακούγεται σαν ένα ακόμα κλισέ και μπορεί ακόμα και να μας εκνευρίσει. Δείτε όμως τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν κάνετε αρνητικές σκέψεις για εσάς για τους άλλους, για τη ζωή σας, για την ικανότητά σας να επιτύχετε σε κάτι κλπ.
Κάθε σκέψη είναι ένας παλμός, κάτι σαν μικρή ηλεκτρική εκκένωση στα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Η αρνητική σκέψη είναι ένας αρνητικός παλμός που ταξιδεύει κατά μήκος του δενδρίτη και ερεθίζει ένα νευρο- διαβιβαστή που βρίσκεται στην άκρη του. Αυτός, παράγει και απελευθερώνει μια χημική ουσία που λέγεται κορτιζόλη και είναι υπεύθυνη για το αίσθημα λύπης, κατάθλιψης, απόγνωσης, απελπισίας κλπ. Είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος που απελευθερώνεται σαν μέρος της προδιάθεσής να παλέψουμε η να αποφύγουμε το πρόβλημα (fight or flight). Για παράδειγμα, αν βρεθείς σε κίνδυνο, ο εγκέφαλος σου σβήνει το πεπτικό, ανοσοποιητικό, λεμφατικό & ολόκληρες περιοχές του εγκεφάλου για να διοχετεύσει την ενέργειά τους στους μυς για να μπορέσεις να παλέψεις/ αποφύγεις τον κίνδυνο, είτε είναι πρακτικός είτε συναισθηματικός.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όσο περισσότερο αρνητικές σκέψεις κάνουμε τόσο περισσότερη κορτιζόλη παράγουμε, εμποδίζοντας πρακτικά τον εγκέφαλό μας να κάνει συνάψεις, περιορίζοντας τη σκέψη μας σε μικρά «μπαλώματα» του εγκεφάλου αντί να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα κέντρα σκέψης. Με απλά λόγια, μπλοκάρει η ροή της ενέργειας και δεν έχουμε αλληλουχία σκέψης με αποτέλεσμα να βλέπουμε πιο πολλά η πιο περίπλοκα τα προβλήματα & δικαιολογίες γιατί να ΜΗΝ κάνουμε κάτι. Αντί για απαντήσεις βλέπουμε περισσότερα προβλήματα, αυξάνεται το συναίσθημα της αδυναμίας κι έτσι παραδινόμαστε.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε θλίψη η απόγνωση και θα νιώσετε ότι το μυαλό σας έχει σταματήσει και σας είναι αδύνατον να σκεφτείτε καθαρά, θυμηθείτε την κορτιζόλη.


Dr. Nancy Mallerou,
Associate Certified Coach

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχει και επιστημονική εξήγηση για τη ροή της ενέργειας!
    Thanx for sharing :)
    kisses by your new follower

    ΑπάντησηΔιαγραφή